dinsdag 4 april 2017

ROEG ZAND Muziektheater en Tijdreis Toekomst Koffers + video

Tijdreis Stadskanaal - 04-04-17
Als de groepen hun Toekomstkoffers klaar hebben, gaan deze begin april op tijdreis. Ze worden begin april op ludieke, spectaculaire wijze bij de scholen verzameld, (Zie video en foto's hieronder van Meester Neuteboomschool Stadskanaal). In de speciale Roegzand tijdreisbus maken ze de reis van bijna twintig jaar naar Nieuw-Buinen, waar bezoekers de koffers kunnen bezichtigen in het Iemandsland gelegenheidstheater. Heleen: “Het wordt prachtig. In Alteveer hebben we al ervaren: kinderen hebben hele originele ideeën. En dat willen wij graag laten zien.”
Toekomstkoffers
Basisschoolleerlingen uit de Drents-Groningse Veenkoloniën maken een tijdreis. Ze reizen vooruit naar de toekomstige wereld waarin zij leven als dertigers. Het jaar 2035, het jaar waarin Roegzand zich afspeelt. Zij gaan op tijdreis met hun eigen Roegzand Toekomstkoffer, gemaakt tijdens dit schoolproject in het kader van de voorstelling van Iemandsland dit voorjaar.

Leerlingen uit de hoogste groepen van basisscholen in Alteveer, Stadskanaal, Nieuw-Buinen, Ter Apel, Zandberg, 2e Exloërmond en Musselkanaal doen mee aan dit educatief project van theaterproject Iemandsland. Als afsluiting bezoeken de deelnemende kinderen de voorstelling Roegzand. Projectleidster Heleen Wilkens: “Een koffer met daarin een verzameling eigen spullen van Veenkoloniale kinderen over hun leven hier en nu.Voordat de kinderen zelf aan de slag gingen, heb ik ze beroemde voorbeelden van assemblages laten zien van onder meer Picasso en Louise Nevelson. Ook heb ik mijn eigen driedimensionale collage laten zien. Zo deden de leerlingen ideeën op over sorteren van voorwerpen en de vrijheid van compositie, bijvoorbeeld qua onderwerp, vorm of kleur. Ze geven betekenis aan hun eigen voorwerpen en stellen in groepen van een stuk of vier, vijf leerlingen hun eigen compositie samen, hun eigen Toekomstkoffer.”

Theaterkijkwijzer
In het kader van project Toekomstkoffers verzorgt Heleen voor alle deelnemende groepen twee workshops. Ook krijgen de scholen een lespakket waarmee zij zelf aan de slag kunnen gaan. Heleen: “Het idee is dat de kinderen in het gedachtengoed van Roegzand gaan zitten: de toekomst van de Veenkoloniën is tenslotte voor velen hun persoonlijke toekomst. We laten ze bijvoorbeeld nadenken over Blijvers en Gaanders. Ook krijgen de scholen een Theaterkijkwijzer over de voorstelling. Alle deelnemende kinderen mogen deze voorstelling bezoeken. En aangezien het eigenlijk een voorstelling voor volwassenen is, krijgen ze deze kijkwijzer die hen helpt om Roegzand te ervaren en begrijpen.”

Tijdreis
Als de groepen hun Toekomstkoffers klaar hebben, gaan deze begin april op tijdreis. Ze worden begin april op ludieke, spectaculaire wijze bij de scholen verzameld. In de speciale Roegzand tijdreisbus maken ze de reis van bijna twintig jaar naar Nieuw-Buinen, waar bezoekers de koffers kunnen bezichtigen in het Iemandsland gelegenheidstheater. Heleen: “Het wordt prachtig. In Alteveer hebben we al ervaren: kinderen hebben hele originele ideeën. En dat willen wij graag laten zien.”

In 2035 zijn de Drents-Groningse Veenkoloniën verworden tot een dustbowl; een door zandstormen misvormde woestenij. Verstoken van alle moderne comfort weigeren De Blijvers hun kolonie Roegzand te verlaten, ook als hun niets meer rest dan jenever en aardappels. Tussen de zandstormen door proberen ze iets van het leven te maken. Alles is rustig, tot de opgraving van een vergeten perpetuum mobile de nederzetting een onuitputtelijke energiebron verschaft. Zodra de westelijke provincies hiervan horen, ontstaat er een ware gold rush op Roegzand. De Blijvers moeten
zich verenigen om de optrekkende huurlingen van een vijandige multinational het hoofd te bieden. Maar doen ze dat ook?

Roegzand is hilarische streekfiction, een profetisch drama over macht, corruptie, verraad en een onmogelijke liefde. Uiteindelijk trekken De Blijvers aan het langste eind. Maar elke overwinning heeft zijn keerzijde.

Cast en crew
Het script van Roegzand is van Henri Overduin. De regie is, net als in de vorige twee voorstellingen, in handen van Michael Helmerhorst. De cast van Roegzand bestaat uit: Vincent De Rooij, Arno van der Heijden, Gabriëlle Glasbeek, Erik Harteveld, Lies van de Wiel, Tj da Silva, Albert Secuur, Bas de Bruijn en Karin Noeken. De muziek is van Bert Hadders en de Nozems. De animaties zijn van Happy Ship, het decor wordt weer gemaakt door Harm Naaijer en de kostuums zijn van Fokko Jelsma. De techniek wordt verzorgd door Piet de Koning. De zakelijke leiding is in handen van Willem Wessels en Carmen Schilstra is, net als bij Iemandsland, verantwoordelijk voor de artistieke leiding van Roegzand.

Locatie en kaartverkoop
De voorstelling speelt van 9 mei tot en met 5 juni op een vertrouwde locatie: de fraaie boerenschuur van Henk Schipper, Lizanne Elberse en Gonja en Bert Hospers aan Tweederdeweg zuidzijde 25.

Kaartverkoop
(Bron: http://www.iemandsland.com/)

VIDEO
Beelden door: - Ronny -
Video







Geen opmerkingen:

Een reactie posten