vrijdag 30 augustus 2013

Honderd jaar oude bruidsjurken (Ineke Pals)

Stadskanaal –
Nog deze week is in De Bruidssalon in Stadskanaal een prachtige expositie te zien over 100 jaar bruidsmode. Meer dan 75 trouwjurken zijn te bewonderen tijdens deze bijzondere tentoonstelling. Als stille getuigen staan meer dan 75 trouwjurken tentoongesteld in de Bruidssalon in Stadskanaal. Gedragen op wat voor velen de mooiste dag van hun leven was. Een kledingstuk met een grote emotionele waarde als herinnering aan hun trouwdag, wat na het horen van de vele verhalen ook vaak een dag met een lach en een traan was. De meeste jurken heeft eigenaresse van De Bruidssalon, Ineke Pals, in bruikleen. Zo’n 60 voormalige bruiden, of familie daarvan, gaf gehoor aan haar oproep op Facebook waarin zij vroeg (vintage) bruidskleding vanaf de jaren ’30 tot de 80-er jaren in bruikleen te geven om een etalage mee in te richten. Het is duidelijk “iets” meer geworden. Ook heeft zij door te speuren op internet de hand weten te leggen op bijzondere exemplaren uit Frankrijk, Engeland en Amerika. De oudste jurken dateren uit 1900. Deftige zwarte exemplaren, gedragen door de “gegoede stand”. Ook de accessoires ontbreken niet. In 1920  droeg men in Amerika ivoorkleurige japonnen. Eén exemplaar is te klein voor de paspop. Ineke durft de haakjes waarmee de jurk sluit niet dicht te doen, anders scheurt het broze materiaal. Gehaakte eikeltjes, als symbool van vruchtbaarheid, zijn aangebracht als versiering. Ook staan er jurken uit de oorlogsjaren en vlak daarna, waarvan één met de hand gemaakt van parachutestof uit Ter Apel. En dan de jurken uit de jaren 50 met petticoats, de wat meer rechte exemplaren uit de zestiger jaren, de jurken, afgezet met kleur of in een bruinige tint, uit de jaren 70 en de witte met wijde rokken uit de jaren 80.

Het leuke is om de verschillende stijlen en kleuren te zien die in de loop der jaren in de mode waren, van kuitlengte, lang, met- of zonder sleep en heel kort zoals een klein wit niemendalletje uit de Flower Power tijd. Ineke kent veel verhalen rondom de toenmalige bruiden. Zo staan er naast elkaar een wit broekpak en een roze exemplaar, gedragen door dezelfde persoon op haar trouwdag in Nederland en korte tijd daarna in het roze op Curacao. Feestkleding, ontworpen door Frans Molenaar, staat in kleurrijk contrast tot de witte jurken uit de jaren 80. Trouwfoto’s geven aan wie de dragers van de japonnen waren en met het brengen van de jurken kwamen ook de verhalen (en daarbij soms ook oud zeer) los. Ook de vele accessoires maakt de tentoonstelling levendig, want waarom droeg men toch een grote witte onderbroek zonder kruis en waartoe diende een bruidsstolp?

De expositie is deze week nog te zien. Misschien ook nog volgende week, dat weet Ineke nog niet. Want de jurken nemen heel veel ruime in beslag en tenslotte heeft zij ook haar broodwinning in De Bruidsboetiek in de voormalig Chaplin Bar aan de Handelsstraat in Stadskanaal. In 1992 begon zij met het leveren van op maat gemaakte bruidskleding. Ze maakte 15 jurken zodat de toekomstige bruiden een ontwerp en stof konden kiezen. De jurk werd eerst gemaakt van voeringstof. Wanneer dit goed paste werd uiteindelijk de japon er bij gemaakt. Het atelier bestond toen uit een kamer en een serre (salon), vandaar nu nog steeds de naam De bruidssalon. In 2000 opende zij de deuren van haar winkel aan de Handelsstraat. Hier hangt (confectie) bruidskleding in alle soorten en maten. De gemiddelde prijs van een jurk ligt tegenwoordig tussen 1000 en 1400 euro vertelde Ineke, maar je hebt uitschieters naar boven en naar beneden. Van een van de tentoongestelde jurken is bekend dat het in de jaren 60 1500 gulden kostte. Ook toen waren er stellen die kosten nog moeite bespaarden voor de perfecte dag. Een klein deel van de jurken wordt later dit jaar en begin volgend jaar tentoongesteld in het Streekhistorisch Centrum. Op 19 januari geeft Ineke daar een lezing.

Foto reportage gemaakt door: Catharina Glazenburg
.
.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten