donderdag 23 januari 2020

Tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht in gemeente Stadskanaal

Stadskanaal - 23-01-20
College- en raadsleden legden donderdag, als start van de herdenking van de bevrijding van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 75 jaar geleden, samen met genodigden, bewoners en organisaties, zoals het Comité Joods Oorlogsmonument en het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal, stenen op het tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht.

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie-en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. In Stadskanaal deden ze dat door donderdag stenen te leggen op het monument “Levenslicht”. Dit monument staat tijdelijk op het Raadhuisplein.

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit onze gemeente zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Het tijdelijk monument is te zien tot en met 2 februari en komt het beste tot zijn recht in het donker.

Op 27 januari is er om 19.00 uur nog een formele herdenking bij het tijdelijk monument. U bent van harte welkom.
VIDEO
Beelden gemaakt door: - Ronny -
Video
Geen opmerkingen:

Een reactie posten