dinsdag 6 maart 2012

50.000 stakende leraren in de Arena


Nederland/Amsterdam 6 Maart 2012 -
Dinsdagmorgen vroeg was er al 1 bus uit Stadskanaal vertrokken vanaf de Vlaanderenlaan met 54 docenten als present van de scholen De Baldakijn en Meidoornschool. Ook deze bus ging richting de Arena.

De Arena was dinsdagmiddag rond 13.00 goed gevuld met stakende leraren. Enkele tienduizenden docenten voerden in de Arena actie tegen bezuinigingen op het speciaal onderwijs. Om 13.00 ging het officiƫle programma van start, maar voor die tijd was het al een gezellige drukte in het stadion. Volgens de Algemene Onderwijsbond zijn er in totaal zo'n 50.000 stakende leraren naar het voetbalstadion gekomen. Het protest van de docenten is daarmee een evenaring van het massale protest in 1982. Ook toen staakten zeker 50.000 werknemers in het onderwijs. De leraren betoogden dinsdag tegen de bezuinigingen van minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs. Zij wil 300 miljoen euro besparen op onderwijs aan leerlingen die extra zorg nodig hebben. 'Dit is een slecht plan en de bezuinigingen zijn overbodig. Ik roep de politiek op om hiermee te stoppen', zei AOb-voorzitter Walter Dresscher. Volgens Dresscher zijn er voldoende alternatieven waardoor deze harde maatregelen niet nodig zijn.

'Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. We moeten zuinig zijn op het onderwijs en niet bezuinigen op het onderwijs,' vulde Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs aan. Via spandoeken maakten ook de leraren hun ongenoegen kenbaar. 'Maak van onze leerlingen geen thuisblijvers', zo viel er onder meer te lezen.

Er waren geen politici onder de sprekers in de Arena, SP-voorman Emile Roemer zat wel tussen het publiek. Ook op twitter betuigden verscheidene politici van oppositiepartijen hun steun. 'Het kabinet ontneemt kinderen kansen, maakt ouders rechteloos en leerkrachten radeloos', schreef Hans Spekman (PvdA).

De vakbonden hadden bussen geregeld voor 23.000 stakende docenten. Uiteindelijk zijn daar bovenop nog vele duizenden mensen naar Amsterdam afgereisd, voornamelijk per trein. Meer dan 1700 scholen in heel Nederland sloten hun deuren vanwege de staking.

Het album losse foto's

Hier wat foto's van deze dag door twitterraars verstuurd

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten