dinsdag 19 november 2013

Van moeder naar mantelzorger

Groningen -
Voor de deur van het NH Hotel in Groningen staan 2 scootmobiels geparkeerd. Veelzeggend, want op de bovenste etage van het hotel vindt een bijeenkomst plaats voor werkzoekenden die in deze tijden een extra uitdaging hebben meegekregen. Ze zijn chronisch ziek of mantelzorger, super gemotiveerd en gekwalificeerd. ‘Ik bén niet mijn beperking’, zegt Vicky Baptista. Speciaal voor deze groep mensen organiseerde UWV op 15 november samen met MEE Groningen en Mission on Wheels een informatiedag over hun kansen op de arbeidsmarkt.

Ervaringsdeskundige Harry Haddering, tevens voorzitter van TOOON – belangenvereniging voor en door mensen met een arbeidshandicap – mocht de dag openen. Harry benadrukte dat chronisch zieken en arbeidsgehandicapten zelfredzaam moeten zijn. Harry:’Te lang hebben we anderen laten bepalen wat goed voor ons is, ‘wij gaan wel wat voor je zoeken’ zeiden ze dan. Het is belangrijk dat we onze eigen kracht weer gaan gebruiken. Wij zijn de oplossing!’ Vervolgens was het woord aan Coen Versteeg die hersenletsel opliep na een auto-ongeluk. In de twee jaar dat hij aan zijn herstel werkte, bedacht hij ‘We helpen’ (www.wehelpen.nl), een website die helpnetwerken in de directe omgeving in kaart brengt.

Eerlijk zijn over je ziekte
Tijdens de workshops krijgen de aanwezigen tips over hoe te solliciteren. Vermeld je een gat in je CV bijvoorbeeld omdat je lange periode ziek bent geweest? Geadviseerd werd zo eerlijk mogelijk te zijn en je beperking een positieve draai mee te geven. Dat je inlevingsvermogen groot is bijvoorbeeld, of dat je een doorzetter of super gemotiveerd bent om te werken. Werkzoekende Tessa Arkema neemt de tips ter harte. Twee jaar geleden kreeg ze schildklierproblemen.‘Tot op heden heb ik in mijn CV nooit vermeld dat ik ziek ben geweest, maar misschien moet ik eens iets anders proberen. Een dag als deze is zó belangrijk voor ons, als je eens wist hoe graag ik een dagbesteding wil vinden.’

Netwerken
Tijdens de lunch konden de werkzoekenden ervaringen uitdelen. Waar lopen ze tegenaan en hoe kunnen ze dat tot een actie omvormen voor de stichting Mission on Wheels dat de beeldvorming rond mensen met een beperking positief wil beïnvloeden. Vicky Baptista is slechtziend en heeft tot februari nog een baan. Ze vraagt zich af of chronisch zieken echt hun hart kunnen volgen. Vicky:’Kun je doen wat je graag wilt doen ondanks je beperking? Of tenminste iets wat je net zo leuk vindt?’ Netwerken kan ze als de beste, daar profiteert Theo Haijma van die als stukadoor de pech heeft allergisch te zijn voor cement. ‘Met gips kan ik wel werken en mijn vorige werkgever vond dat geen probleem. Maar die ging failliet.’ Vicky geeft Theo een adres van een uitzendbureau dat misschien wel met hem in zee wil. Na de lunch beginnen de speeddates met werkgevers. Eén dame haakt af, ze moet nu snel naar huis haar 18-jarige zoon met een psychose uit bed halen. Bemoedigend vond ze de bijeenkomst. Maar nu wil ze graag naar haar zoon, dat vindt ze nog net even belangrijker dan op de bijeenkomst blijven, hoe inspirerend ze die ook vond.

Over de Week Chronisch Zieken
Sinds 1997 wordt ieder jaar in november een Week Chronisch Zieken georganiseerd. De Week legt zoveel mogelijk verbindingen tussen organisaties en mensen en stimuleert hen te laten zien wat mogelijk is, wat verbeterd kan worden. Mensen met een beperking die van hun leven iets moois weten te maken en anderen inspireren, spelen altijd een prominente rol tijdens de Week. Meer informatie, ook over de activiteiten elders in het land, is te vinden op www.chronischziek.nl.

Hierbij een link naar een video die tijdens de bijeenkomst is gemaakt: https://vimeo.com/79622105

Geen opmerkingen:

Een reactie posten