vrijdag 20 augustus 2010

Grote glasblazersmanifestatie in Nieuw-Buinen

Grote glasblazersmanifestatie in Nieuw-Buinen op
zaterdag 11 september


Binnenkort wordt in Nieuw-Buinen het eerste glasblazersfestival gehouden. Nieuw-Buinen was vroeger bekend om de glasfabrieken, waarin het merendeel van de bevolking werkzaam was. Het Nieuw-Buiner Glasblazersfestival wordt zaterdagochtend 11 september om 10.30 uur officieel geopend door de commissaris van de Koningin van de provincie Drenthe, de heer Jacques Tichelaar.

Er komen ruim 25 glasblazers, glaskunstenaars, keramisten en kunstschilders uit Noord-Nederland als deelnemer naar het festival. Als glaskunstenaars zijn ondermeer aanwezig: Marleen Riegman uit Garmerwolde, Joke Westerink uit Assen, Geert Biel uit Eext, Toos Immerzeel uit Assen, Philippe Boucher en Marianne van Albada uit Midlaren, Gerard Weisbeek uit Gasselternijeveensechemond en Jose van Weert uit Erica. Aanwezige keramisten zijn onder andere : Jeanne en Andre te Dorsthorst uit Haarlo. Gabrielle Sutherland uit Borger, Sylvia Cieremans, Coba Mulder en Marga Bolt uit Stadskanaal. Schilderijen en tekeningen zijn er van Liesbeth Staal, Erik Zwezerijnen, Mannie Lutjes, Haiko Eikens, Leny Vonk en Henk Mulder. Glasblazer Willem Buysse geeft doorlopend demonstraties glasblazen (zoals dat vroeger in Nieuw-Buinen gebeurde). Ook is er een maquette te bewonderen van de vroegere glasfabrieken en van een deel van het dorp Nieuw-Buinen in de jaren zestig.

Verder is er een spectaculaire roofvogelshow, waarin diverse roofvogels laten zien hoe verschillend ze op hun prooi afvliegen. Op het buitenterrein is een glasmarkt en er is een braderie met diverse standhouders. Verder zijn er oude ambachten, muziek en theater. Uiteraard zijn er kramen voor een hapje en een drankje. Voor kinderen (maar ook leuk voor volwassenen) presenteert “de Sjentelmen” een bellenblaasact, waar kinderen aan me kunnen doen. Het festival vindt plaats in een grote tent en buiten op het festivalterrein naast Banden-Petersen aan de Industrieweg in Nieuw-Buinen.
Het Programma is bekend.
Meer informatie is te lezen op de site Glasblazersfestival

Geen opmerkingen:

Een reactie posten