maandag 25 oktober 2021

Onthulling Monument 21 Krommewijk Fam Drenth + video

Stadskanaal - 25-10-21 
Maandagmiddag rond het middaguur werd het "Monument 21" onthuld in een groenstrook aan de Kromme Wijk in Stadskanaal. Bij de onthulling waren bijzondere gasten aanwezig. Drie nazaten, wonend in Israël zijn speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland gevlogen. De kinderen van Bennie en Lammie Kosses-Drenth waren aanwezig. De commissaris van de Koning René Paas, Burgemeester Klaas Sloots en wethouder Goziena Brongers. Plus veertig leerlingen van de Piet Prinsschool. Door Hennie Helwig-Kosses, dochter van Lammie Drenth en Bennie Kosses en kleindochter van Willem en Hindertje Drenth, samen met de commissaris van de koning René Paas werd de onthulling uiteindelijk, na paar keer afgelast te zijn gedaan. 

(Tekst - Bron zie onder:) Aan de Kromme Wijk in Stadskanaal stond het boerderijtje van de familie Drenth. Zij hielpen tijdens WOII 16 onderduikers aan vervolging te ontkomen, en zij hebben het allen overleefd. In wat je de achtertuin van waar het huisje stond zou kunnen noemen, staat nu Monument 21, ter herinnering aan deze onbaatzuchtige daad van hulp aan wie dat toen nodig hadden. 

In 2019-2020 is het kunstwerk gerealiseerd dat is ontworpen door Bernard Winkel en Leo Kaldenbach. Het ontwerp van 21 gebogen stalen platen symboliseert alle 21 mensen die op het moment van de bevrijding in het kleine huis leefden. 

Over het monument
Monument21 is een abstract kunstwerk bestaande uit 21 platen van Cortenstaal. Dit getal verwijst naar het aantal bewoners van het Stadskanaalster Achterhuis. De platen zijn licht gebogen en symboliseren de bladzijden uit een boek. De 15 mm dikke staalplaten variëren in hoogte van 70 tot 170 cm. en worden stevig in de grond gefundeerd over een lengte van ongeveer 21 meter. De locatie voor het monument is vlakbij de oorspronkelijke locatie van het boerderijtje van de familie Drenth, in een groenstrook aan de Kromme Wijk. 

In de nabijheid is een bank met de namen van de bewoners en enige uitleg geplaatst. Middels een QR-code met een verwijzing naar deze website kan meer informatie over het monument worden opgevraagd. Bron: Monument 21

Beelden door: - Ronny -

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten