donderdag 28 mei 2015

Zes lokale omroepen uit Groningen presenteren vrijdag hun plannen tot samenwerking

Stadskanaal -
Vrijdag 29 mei zullen zes lokale omroepen uit de provincie Groningen een intentieverklaring gaan ondertekenen waarbij ze zich uitspreken voor verregaande samenwerking. Deze omroepen zijn:
    RTV Stadskanaal (gemeente Stadskanaal)
    Radio Parkstad (gemeente Veendam),
    Radio Compagnie (gemeente Hoogezand-Sappemeer),
    HavenstadFM (gemeenten Delfzijl, Appingedam),
    Radio Westerwolde (gemeenten Vlagtwedde, Bellingwolde, Pekela’s)
    RTV Logo (gemeente Oldambt).

Mediacentrum
De zes gaan zich verenigen in een Regionaal Media Centrum (RMC). In de afgelopen 2 jaar kwamen de omroepen reeds regelmatig bij elkaar om te onderzoeken of hiervoor een draagvlak bestond. Een werkgroep heeft uiteindelijk een plan van aanpak samengesteld. Er is ook noodzaak tot samenwerking. De landelijke belangenvereniging OLON adviseert namelijk, aangespoord door de overheid, om lokale omroepen te laten samenwerken om zo een ‘lokaal toereikend media aanbod” te verzorgen voor de eigen regio. In het geval van de zes samenwerkende omroepen uit noord en zuidoost Groningen gaat het dan om een verzorgingsgebied waarin meer dan 150.000 inwoners wonen en werken. De (toekomstige) gemeentelijke herindelingen hebben geen invloed op het RMC. Hooguit zullen 1 of 2 deelnemende omroepen fuseren wat uiteindelijk de (bestuurlijke) lijntjes nog korter maakt. De uitvoering blijft hetzelfde.

3e omroeplaag
RMC Noord en Zuidoost Groningen deelnemersNederland kent een commerciƫle en een publieke omroep. De publieke omroep is onderverdeeld in drie lagen. De landelijke laag (NPO), de regionalen en de lokalen. De lokale zenders draaien veelal met vrijwilligers en met een beperkt financieel budget. Door samen te gaan kunnen nu kosten bespaart worden en zijn de lokalen instaat het nieuws van dicht bij huis zo professioneel mogelijk de huiskamer in te brengen. Dat gaan de zes niet alleen doen via hun radiozenders maar ook via een gezamenlijk TV kanaal en een gezamenlijke website.

Bekendmaking naam
De intentieverklaring aanstaande vrijdagmiddag vindt plaats in het omroepgebouw van RTV Stadskanaal om 14.00 uur. Er zal een presentatie gegeven worden voor genodigden zoals media wethouders, bestuurders en de pers. Ook kunnen er dan vragen worden gesteld. Direct na de presentatie wordt de officiĆ«le naam van het RMC bekend gemaakt en wordt het logo onthuld. Onder deze naam en met dit logo zullen de omroepen binnenkort hun programma’s gaan presenteren.
(Bron: RTVStadskanaal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten