zaterdag 28 maart 2015

Gestuurde grondboringen bij aanleg drinkwaterleiding


Musselkanaal / Eerste-Exloërmond -
Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) legt 50 kilometer nieuwe drinkwaterleiding aan tussen Annen en Sellingen. De leiding loopt langs het Hunzedal, door de Drentse Monden en de Kanaalstreek. Waterbedrijf Groningen bouwt waterproductiestation Sellingen om tot distributiestation. Door de aanleg worden de waterproductiestations in Annen en Valtherbos in Emmen aan elkaar gekoppeld. Die stations gaan vanaf eind dit jaar jaarlijks 2,5 miljoen kubieke meter drinkwater leveren aan het voorzieningsgebied van Sellingen in Zuidoost Groningen. Een flinke klus voor beide waterbedrijven om de leveringszekerheid van drinkwater in het noorden te garanderen, ook bij calamiteiten.

Begin deze week werd een start gemaakt met een gestuurde grondboring bij het spoor bij Eerste-Exloërmond. Vanaf hier werd een boring met een lengte van bijna 800 meter gemaakt naar het Tweede-Boerendiep in Musselkanaal. De boring werd met 3 verschillende diameters gemaakt om de grond goed los te krijgen. Na de laatste boring werd de waterleidingsbuis van 50 centimeter doorsnee vanaf de andere kant mee terug getrokken. De gestuurde boring ging op een diepte van 18 meter onder het spoor, wegen en het kanaal door. Hierbij moest men ook rekening houden met de hoge druk gasleiding die in de buurt ligt. Bij een gestuurde grondboring onder twee sloten door werd gebruik gemaakt van een kleinere grondboormachine. Dit was een splinter nieuwe. Het was ook zijn eerste boring. Op deze nieuwe leidingroute worden in totaal 51 gestuurde boringen gemaakt die opgeteld een tunnel van ruim acht kilometer vormen.

Deze kunststof waterleidingsbuis bestaat uit delen met een lengte van 20 meter en heeft een wanddikte van 4,5 cm. Deze buizen werden aan het Tweede-Boerendiep met een speciale kunststof las techniek aan elkaar gelast. De buizen worden dan in een soort klem gelegd. Beide uiteinden worden dan eerst recht af geschaafd en schoongemaakt. Nadat de uiteinden enkele minuten tegen een warme plaat van 220 graden worden gehouden worden ze met druk in elkaar gesmolten.

Mooie fotoreportage door: Hendrik Buseman
Voor alle foto's klik HIER

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten