Dit weekend zijn er Open Dagen bij Kloosterboerderij Bleyendael. Hier wordt het publiek al snel duidelijk dat de dames de dienst uitmaken. Dit weekend organiseert Kloosterboerderij Bleyendael in het kader van ” Lekker naar de Zuiver Zuivel-boer” open huis, met proeverijen en activiteiten voor kinderen (o.a. zelf boter maken). Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de potstal met 60 melkkoeien en de vele kalfjes. Al snel wordt hen duidelijk dat daar de dames de dienst uit maken. Willen ze naar de wei, of blijven ze liever in de lichte, goed geventileerde stal met voldoende leefruimte; ze mogen het allemaal zelf weten. Er is volop voer en water voorhanden, borstels om lekker tegen aan te schurken, droog stro om in te liggen en een melkrobot die ze melkt op een door de dames zelf gekozen tijdstip. Hoewel de Kloosterboerderij er aan de buitenkant uit ziet zoals de vele kloosterboerderijen er rond 1500 uit moeten hebben gezien is het een hypermodern biologisch melkveebedrijf met een melkrobot en een machine die vanaf het plafond het stro uitstrooit. Er wordt zo natuurlijk en diervriendelijk
mogelijk gewerkt. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De koeien eten biologisch gras en hooi met klaver en kruiden.
In en om de Kloosterboerderij lopen koeien van het Groninger Blaarkop ras. Ze worden voornamelijk gehouden voor de melkveehouderij. De blaarkop is een z.g. dubbeldoel ras en dus geschikt voor de melk- en vleesproductie. De melk wordt met een speciale wagen opgehaald en naar de fabriek van Zuiver Zuivel gereden. Hier wordt de melk gepasteuriseerd en verder verwerkt tot bijvoorbeeld boter, kaas, vla of yoghurt. Zuiver Zuivel producten zijn te koop bij de biologische speciaalzaak.
De familie Kuijer woont sinds dit voorjaar in de Kloosterboerderij. Hiervoor woonden zij in Blijham. De vondst van een oude kloostermop bracht hen op het idee de boerderij te bouwen zoals er vele rond de middeleeuwen in Westerwolde moeten hebben gestaan. Bij de bouw is getracht zoveel mogelijk te werken met authentieke materialen. Bijna alle muren zijn opgetrokken uit kloostermoppen, welke zo’n 250 jaar geleden door monniken in Hongarije vervaardigd zijn. Kenmerkend zijn alle gebogen ramen, typerend voor de bouwstijl in die tijd. De ruimtes die in die tijd in kloosterboerderijen voorkwamen, zijn zo authentiek mogelijk nagebouwd. Ze worden uiteraard voor een ander doel gebruikt als in 1500 het geval was. Zo is de refter (eetzaal) nu een winkel waar biologische – en streekproducten worden verkocht en de kapel een ontmoetingsruimte waar gasten kunnen genieten van een kopje koffie of thee. Aan de wand is een muurplaquette, afkomstig uit het klooster van Kadier en Keer bevestigd. Het stelt Jezus in zijn kinderjaren voor die zijn vader helpt met timmeren. Origineel is tevens de aan Maria opgedragen luidklok aan de toren op het binnenplein, afkomstig van de H. Bernadettekerk in Rijswijk.
De Kloosterboerderij is op een aantal dagen van de week open.
Zie voor de openingstijden de website: http://www.kloosterboerderij.nl
De boerderij vindt u aan de Lauder Hokweg 11 in Sellingen.
Foto's gemaakt door: Catharina Glazenburg
Voor alle foto's en via iPhone en Ipad klik HIER
.
.
ziet er heel leuk uit ! Ik ben even door de foto's heen gegaan en mijn kids zullen het heel leuk vinden. Dus die staat erop !
BeantwoordenVerwijderen