zaterdag 28 november 2015

Sinterklaashuis en Pieten spelletjes

Zaterdag 28 november van 11 - 16 uur Sinterklaashuis en Pieten spelletjes in het centrum van Stadskanaal.
Eerste twee foto's zijn van 21 november in de Kanaal Passage
 
 
 
 
 
 
 
 
 

woensdag 25 november 2015

Plaquette geplaatst bij rolpaal aan de Luxemburglaan

Stadskanaal -
Op vrijdag 27 november a.s. wordt er een plaquette geplaatst met uitleg over de rolpaal aan de Luxemburglaan in Stadskanaal. Twee jaar geleden werd deze paal door Bewonersplatform Maarsstee gerestaureerd en op deze plek neergezet, nadat hij jaren achter het Streekhistorisch Centrum had gelegen in afwachting van een betere bestemming.

Een rolpaal stond bij bochten in vaarwegen, en dus ook waar de wijken en monden op het Stadskanaal of Boerendiep uitkwamen. De paal diende als geleiding voor de jaaglijn waaraan de scheepsjagers hun schepen door de wateren trokken. De rolpaal die nu als historisch monument in de wijk Maarsstee vlakbij de hoofdingang van appartementencomplex De Ketting bij de kruising van Luxemburglaan en de Amerikalaan staat, heeft oorspronkelijk aan het Boerendiep gestaan, vlak bij het huidige politiebureau van Stadskanaal.

Het Streekhistorisch Centrum lost met het plaatsen van de plaquette de belofte aan Bewonersplatform Maarsstee  in om, wanneer zij zouden zorgdragen voor een mooie herbestemming, de paal van tekst en uitleg te voorzien. Vanaf a.s. vrijdag kan de rolpaal dus eindelijk, inclusief toelichting, als historisch monument gaan fungeren, nog net binnen het jaar waarin het Stadskanaal haar 250e verjaardag viert.

De plaatsing zal plaatsvinden op vrijdag 27 november om ca. 9.45 uur. Iedereen is van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn!

Deze link is van een opgraving Rolpaal.
http://regio-events.blogspot.nl/2013/08/stuk-streekhistorie-opgegraven-rolpaal.html

zaterdag 21 november 2015

Sinterklaas en zijn Pieten in Musselkanaal

Musselkanaal -

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=BBg4ElE4P_w&feature=youtu.be

Beelden gemaakt door: Hendrik Buseman

vrijdag 20 november 2015

Carbid schieten Stadskanaal


Na vele jaren van afwezigheid weer grote verzamelbeurs in Stadskanaal

Stadskanaal -
Het is alweer heel wat jaren geleden dat er in Stadskanaal een grote verzamelbeurs plaatsvond. Maar daarin komt nu verandering: op zaterdag 5 december is er een grote verzamelbeurs in zaal De Eendracht in Stadskanaal.

De organisatie van de beurs is in handen van De Verzamelaar afdeling Noord. ,,In het verleden voorzag deze beurs voor veel verzamelaars in een grote behoefte’’, vertelt Rudy Onstwedder namens de organisatie. Aan de beurs doen vele verzamelaars en semi-handelaren mee. Te zien zijn postzegels, poststukken, ansichtkaarten, munten, miniatuur-postauto’s, boeken, winkelwagenmuntjes, spullen van het Koninklijk Huis, speldjes en nog veel meer verzamelwaardige spullen. De beurs vindt plaats in zaal De Eendracht achter de Protestantse Kerk aan de Poststraat 32 in Stadskanaal.

De deuren gaan open om 9.30 uur en de beurs duurt tot 14.30 uur. De toegang is gratis voor leden van De Verzamelaar. Overige bezoekers betalen één euro entree.

Sinterklaas, de Bieb leest voor


zaterdag 14 november 2015

zondag 1 november 2015

Dinsdag grote demonstratie Wedeka in Stadskanaal

 (Archief foto)
Stadskanaal –
Er komen honderden misschien wel duizend man. Mogelijk wordt aanstaande dinsdag de grootste demonstratie in de geschiedenis van Stadskanaal gehouden, aldus Nico Lieberom, secretaris van de ondernemingsraad van Wedeka. Lieberom: “Het gaat om arbeidsgehandicapte mensen die geen fatsoenlijke CAO meer krijgen omdat gemeenten de portemonnee niet willen trekken”. Naast de grote demonstratie komt er een ook 24 uur staking die georganiseerd is door de bedrijfsledengroep van het werkvoorzieningschap. Daarin zitten personeelsleden die lid zijn van de vakbond FNV.
Aanleiding voor de demonstratie en staking is een dreigende loonbevriezing. “Wij hebben al enkele jaren geen loonsverhoging gehad. Met deze staking willen we duidelijk maken dat we dit niet pikken”, zegt Lieberom. De demonstranten willen dinsdag een petitie aanbieden waarin hun bezwaren staan tegen de nieuwe landelijke CAO voor werkvoorzieningschappen. De petitie wordt dinsdag aangeboden aan wethouder Francis Boen die ook voorzitter is van het bestuur van Wedeka. De demonstranten, die niet alleen uit Stadskanaal komen maar ook uit Veendam en Ter Apel, willen enkele uren demonstreren op het Raadhuisplein. De FNV zal zorg dragen voor het vervoer en verloop van de demonstranten.
Naast loonsverhoging willen de werknemers van Wedeka ook meer duidelijkheid over hun toekomst. Lieberom: “Wat gaan de Oost-Groninger gemeenten doen met ons nu Wedeka en Synergon in de toekomst opgaan in een nieuwe organisatie. Blijven bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden dan hetzelfde als voorheen? Wij willen meer zekerheden”.

Waar: Demonstreren op het Raadhuisplein Stadskanaal
Tijd:   11 tot 13:30 uur